top of page
  • 4nnasarapuu

Ökomärgis mängib hotelli valimisel turistide jaoks olulist rolli

Üha rohkem Tartu majutusasutusi taotleb Green Key ökomärgist, sest keskkonnasäästliku tegutsemise tõend on klientidele aina olulisem.


Green Key on turismiettevõtetele mõeldud rahvusvaheline ökomärgis, millega tunnustatakse turismiettevõtte keskkonnahoidlikkust. Tartus on märgis neljal hotellil. Esimesena Tartus sertifikaadi saanud Lydia hotelli juhi Diana Timbergi sõnul tegi hotell juba varem samme märgise saamiseks. “Alates prügi sorteerimisest ja tooraine valikust kuni mesilasteni meie katusel välja, mistõttu oli märgise taotlemine loogiline jätk,” rääkis ta.


V Spaa- ja konverentsihotellil Green Key märgist pole, kuid sellest hoolimata on hotellijuhi Triinu Terase sõnul keskkonnasäästlikkus hotelli jaoks oluline teema, millega püütakse igapäevatöös võimalikult palju arvestada. Ta tõi näite, et hotell kasutab sama toorainet toitudes erineval kujul, et võimalikult vähe raisku läheks. ,,Mõtteviisilt on meil suund zero waste’i poole ja tegutseme tugevalt seda silmas pidades, näiteks menüüde koostamisel,” lausus Teras.


Nii Lydia hotelli kui ka V Spaahotelli juhid näevad, et kliendid hindavad keskkonnahoidu aina kõrgemalt ning valivad tihti majutusasutuse just selle järgi. “Paljud riigiasutused seavad juba broneerimisel kriteeriumiks selle, et majutusasutusel peab olema mingisugune rohesertifikaat,” rääkis Lydia hotellijuht Diana Timberg.


Ka Green Key Eesti esindaja Liis Läte tõdes, et külastajad nõuavad üha rohkem kestlikke majutusasutusi. ,,Eelkõige veab seda trendi just äriklient, kes soovib konverentsi või ürituse korraldamiseks jätkusuutliku hotelli,” sõnas ta.


Aasta tagasi oli Eestis vaid 20 Green Key märgisega ettevõtet, praegu on neid juba üle 60. Läte sõnul tuleb majutusasutustel iga aasta märgist uuendada, kuid alates 2020. aastast on märgise taotlemine ja uuendamine ettevõtetele tasuta. ,,Oleme teinud otsuse, et taotlemine on tasuta ka 2024.–2025. aastal, et toetada turismiettevõtete kestlikku arengut,” lisas ta. Ühtlasi saavad kõik Green Key märgisega hotellid Läte sõnul majutusportaalis Booking.com automaatselt juurde kolm rohelist lehekest, mis näitab kõrgeimat jätkusuutlikkuse taset.


Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul on linnale oluline, et võimalikult paljudel hotellidel oleks märgis, sest see aitab linna turundamisele kaasa. Küll aga ei saa linnavolikogu kohustada erasektorit Green Key märgist taotlema, mistõttu loodab Tamm sellele, et ettevõtted tahavad ise senisest rohelisemad olla. “Me tahaksime uskuda ja loota, et keskkonnateemad või üldse säästev ja kestlik turism on tõusev trend,” rääkis ta.


Lisaks Lydia hotellile on Tartus Green Key märgis ka Sophia, Pallas ning SOHO hotellidel. Praegu taotleb Tartu majutusasutustest märgist hotell Tartu.


Agneta Pukk ja Anna Sarapuu

37 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page