top of page
  • piiriojacassandra

Tudengitele määratud õpetajakoolituse stipendium laekus lubatust hiljem

Sel õppeaastal said õpetajakoolituse erialadele sisseastujad taotleda uut stipendiumi, kuid raha Tartu Ülikooli veebilehel lubatud kuupäeval üle ei tulnud, sest haridusministeeriumi ja ülikooli arusaam maksekuupäevast erines.


Õpetajakoolituse ja tugispetsialistide koolituse üliõpilaste 400 euro suuruse igakuise stipendiumi maksetähtaeg oli Tartu Ülikooli veebilehe andmetel 25. oktoober. Ülikooli sotsiaalteaduste valdkonna õppekorralduse peaspetsialisti Mariel Padari sõnul ei õnnestunud ülikoolil lubatud kuupäevaks raha tudengitele üle kanda, sest haridusministeeriumist laekusid vajalikud andmed ja summad, kellele ja kui palju stipendiumi on määratud, alles maksetähtaja õhtul.


Padar täpsustas, et segaduse üks põhjustest võis olla ka asjaolu, et stipendium on täiesti uus ning seda sai taotleda esimest korda. Padar rääkis, et kuna tegemist on ühtlasi riikliku stipendiumiga, siis selle maksmine ülikoolist ei sõltu. Ta ütles, et kui haridusministeerium õigel ajal vastavaid andmeid ja summasid ülikoolile ei edasta, siis võibki vahel selliseid hilinemisi ette tulla. Padar täpsustas, et tema teada polnud ka ministeerium paika pannud kindlat kuupäeva, millal peaks Tartu Ülikoolile vajaliku info edastama.


Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse valdkonna juhi Kristi Raudmäe sõnul näeb haridus- ja teadusministri määrus „Õpetajakoolituse ja tugispetsialistide koolituse üliõpilaste stipendiumi suurus, maksmise tingimused ja kord“ ette stipendiumi määramise ja maksmise kõrgkooli poolt oktoobri jooksul. Raudmäe rääkis, et Tartu Ülikoolile kanti stipendiumideks mõeldud vahendid üle 26. oktoobriks ning ülikoolil oli võimalik määruses toodud tähtajast kinni pidada. Raudmäe täpsustas, et stipendiumi määrab ülikool, mitte ministeerium ning et ülikool oli teadlik stipendiumifondi kujunemise alustest ja soovi korral oleks saanud stipendiumi välja maksta ka enda lubatud tähtajal.


Tartu Ülikooli I kursusel klassiõpetajaks õppiva Kerili Laasi sõnul oli õpetajakoolituse stipendiumi ümber liiga palju segadust. Tema hinnangul peaks sellised asutused nagu Tartu Ülikool ja haridusministeerium kuupäevadest siiski kinni pidama.


Laas rääkis, et stipendium on talle suureks abiks, sest ta saab keskenduda rohkem koolile, mitte ei pea muretsema, kuidas toidu lauale saab. Laas lisas, et mõned tudengid vaid selle stipendiumi najal hakkama saavadki, seega riigi poolt näitab tähtaegade eiramine üles hoolimatust tudengite suhtes.


Laasi sõnutsi tekitas segadust ka õppeinfosüsteemi valeteade. Ta rääkis, et ööl vastu 28. oktoobrit ehk kuupäeva, mil stipendium pidi tudengitele üle tulema, saatis õppeinfosüsteem ÕIS teate, et stipendiumi talle ei määratud. Laasi sõnul ehmus ta teate peale algul ära, kuid juba järgmisel päeval tuli ülikoolilt e-kiri, et tegu oli automaatteavitusega, kuna stipendiumi määramise kuupäev jõudis kätte.


Cassandra Piirioja


1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page