top of page
  • Writer's pictureKarmel Ader

Rohked eutaneerimised Tartu koduta loomade varjupaigas tekitavad inimestes küsimusi

Sotsiaalmeedias on pakkunud kõneainet Räpina kassikoloonia Tartu koduta loomade varjupaika viimine, sest inimesed kardavad kasside hukkamist seal, nagu tehti eelmisel aastal päästetud Treski koertega.


MTÜ Aita Mind Koju asutaja Irmeli Grönbergi sõnul eutaneeritavad Tartu loomade varjupaiga töötajad loomi liiga kergekäeliselt. Tal on südamel Põlvamaa Treski koerte juhtum, kus päästeti 21 koera, kellest 13 pandi magama. “Neile ei antud isegi viit sekundit elada,” lausus Grönberg. Tema sõnul peab loom enne eutanaasiat viibima varjupaigas 14 päeva, sest äsja päästetud loom võibki agressiivselt käituda.


Tartu koduta loomade varjupaiga projektijuhi Kirke Roosaare sõnul on neil praegu kasside kõrgaeg, mis tähendab, et kuus tuleb varjupaika umbes 130 kassi, kellest ainult pooled leiavad kodu. Räpina kasse hoidsid nad 14 päeva, misjärel viis neist eutaneeriti. Treski 13 koera eutaneeriti enne kahe nädala möödumist, kuna omanik andis neile selleks volitused. Roosaare sõnul on metsikuid koduloomi raske ravida, sest neile on ravimeid keeruline anda. Ta ütles, et Eestis on liiga palju kasse ja selles on süüdi inimesed, kes lasevad neil hoolimatult paljuneda.


Eesti Loomakaitse Seltsi otsese abistamise juhi Margit Midro sõnul on inimesed erinevatele seltsidele, sealhulgas ka neile, saatnud kaebuseid Tartu varjupaiga eutaneerimiste kohta. Ta rääkis, et kaebused põhinevad emotsioonidel ja varjupaik eutaneerib ikkagi vastavalt ettekirjutustele. Metsikud, haiged ja nakkushaigusi kandvad loomad peab tema sõnul magama panema. Midro ütles, et Räpina kassikoloonial oli seen- ehk nakkushaigus ning Treski koertel paljunemine käest läinud, mistõttu võeti eutaneerimise otsus kiiremini vastu.


Eutaneerimine on Midro sõnul vajalik, kuna Tartu varjupaik on suur ja selle hõlmatav territoorium lai, mistõttu peab seal olema uute loomade toomiseks ruumi. Lahenduseks pakkus ta välja meetodi, et püütud loomad ravitakse terveks, vaktsineeritakse ja steriliseeritakse ning lastakse loodusesse tagasi, kuid praegu on see Eestis keelatud. Samuti näeb ta probleemi selles, et vanale haigele kassile ei ole lihtne kodu leida ehk lahendus ongi hukkamine.


Karmel Ader

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page