top of page
  • Writer's pictureMartin Maripuu

Põlva valla haridusreform on direktorite hinnangul eesmärgitu

Põlva valla arutelud koolisüsteemi reformimise üle on kestnud üle aasta, kuid siiani on osapoolte vahel segadust ja erimeelsusi, mis peaks olema reformi eesmärk.


Põlva abivallavanem, endine Põlva kooli direktor Koit Nook ütles, et reformi kava ei saa kommenteerida, sest see on alles alguses. Lõuna-Eesti Postimees kirjutas reformi aruteludest mullu oktoobris.


Mooste mõisakooli direktori Margo Hussari sõnul on praegune põhiline reformikava Mooste, Vastse-Kuuste ja Ahja kooli liitmine ning Tilsi kooli liitmine Põlva kooliga. Hussari sõnul peaks uut liidetud kooli hakkama juhtima kolme asemel üks direktor.


Hussari sõnul on vald öelnud, et koolid jäävad üheksaklassiliseks. “Kui ühtegi kooli või kooliastet ei julgeta sulgeda ja pärast öeldakse, et uus juht peab selle ikka ära tegema, siis ma küsin, kus on reform,” sõnas Hussar. Ta tõi välja, et majanduslik kokkuhoid sellise reformi puhul oleks kahe direktori palk.


Hussar ütles, et valla esindajad on temaga kohtumisel tunnistanud, et suurt rahalist võitu selle reformiga ei saavutata. Hussar sõnas, et ei mõista, mis tänasel juhtimisel viga on ja kuidas uus süsteem seda paremaks muudab.


Hussari sõnul on Mooste koolis täidetud kõik ametikohad ja seal on valla kõige väiksem kvalifikatsioonita õpetajate osakaal. Tema sõnul pole Mooste koolis probleem õpilaste puudus, kool on ära kasutatud kõik seadusega lubatud ruutmeetrid, rohkem õpilasi õppima ei mahuks.


Hussar väitel pole ta reformi vastu, kuid praegu pole eesmärk selge. Hussari ütles, et vald kohtuma rahvaga, sest praegu on küsimusi rohkem kui vastuseid.


Abivallavanem Nooki sõnul on eesmärk muuta koolivõrgu toimimist tõhusamaks. “Juhtimise efektiivsemaks muutmine on esimene käik, kas midagi muud ka kaasa tuleb, on järgmine küsimus,” sõnas Nook.


Kuigi Hussari väitel vald erilist rahalist kokkuhoidu reformi tulemusena ei saavuta, siis Nooki sõnul jäävad säästetud summad koolidele. Reformi tulemusel peaks Nooki sõnul koolides toimuma spetsialiseerumine ehk iga ameti pidaja saab tegeleda oma tööga.


“Nad kõik [väikesed koolid - toim] elavad enda arvates hästi, tänu sellele, et Põlva kooli arvelt makstakse neile kümneid tuhandeid igal aastal,” sõnas Nook.


Ahja kooli direktori Pirjo Palli sõnul on väikesed koolid muredest teadlikud ning pole kunagi öelnud, et haridusvõrguga probleeme pole. “Minu meelest abivallavanemal on äärmiselt inetu väljendada hoiakut Põlva versus väikesed vallakoolid, Põlva vald on kõikide valla koolide pidaja,” sõnas Palli. “On kurb kuulda, et abivallavanem endiselt midagi sellist arvab.” Ta lisas, et kui valla soov on kokkuhoid, siis peaks sõnastama eesmärgi ja ütlema summa, mida soovitakse kokku hoida. Kokkuhoiukohana näeb Palli haldusfunktsioonide ühe juhtimise alla koondamist, näiteks toortoiduainete, kontoritarvete ja majandustarvete hankimise.


Palli sõnul ootavad inimesed selgust. “Pidevalt elada kirves pea kohal, seda tunnet enam ei taha tunda, tahaks saada kätte otsuse, et inimesed teaks, mida edasi teha,” sõnas Palli.

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page