top of page
  • johannavompa

Sisseastumistingimused informaatikasse sunnivad tudengeid valima varuvarianti

Tartu Ülikooli informaatika eriala kõrge sisseastumislävendi tõttu läheb osa lävendi alla jäänud tudengeid õppima arvutitehnikat, lootes, et ühised õppeained võimaldavad neil hiljem siiski eelistatud erialale õppima minna.


Arvutitehnika ja informaatika tudengid läbivad mõlemad infotehnoloogia õppekava, mistõttu on mõlemal erialal esimesel aastal alusosa ühine. Erialasid eristab aga see, et informaatika on suunatud rohkem tarkvara ja arvutitehnika riistvara poole.


Tartu Ülikooli arvutitehnika esmakursuslane Arhe Kala rääkis, et on kohanud mitut tudengit enda kursusel, kes ei saanud informaatika erialale ja otsustasid seepärast arvutitehnika kasuks. Samas tunnistab ta, et ise ta üks nendest tudengitest ei ole. “Minu teada suurem osa meist tulid siiski otse arvutitehnikasse, aga leidub tõesti ka informaatika spioone,” lausus ta.


TÜ Informaatika programmijuht Varmo Vene rääkis, et kuna sel aastal tõsteti sisseastumislävend 85 punktilt 90, muutus sisseastumine raskemaks ja paljud tudengid jäid õppekohast ilma. Ta lisas, et üleminek arvutitehnikalt informaatikale on tänu ühisosale võimalik ja võrdlemisi lihtne, aga sellele ei tasu lootma jääda. “Võib-olla võib siin enne kolmanda aasta lõppu mõni koht vabaneda, aga minul sellesse väga usku ei ole,” sõnas ta.


TÜ arvutitehnika programmijuht Heiki Kasemägi kinnitas Vene öeldut, lisades, et informaatika sisseastumislävendi tõstmine on üks põhjustest, miks arvutitehnika erialal on tänavu kaks korda rohkem tudengeid kui varasematel aastatel. Ta rääkis, et eelmisel aastal asus õppima 39 inimest, sel aastal aga üle saja tudengi. “See pole muidugi ainuke põhjus, sest väga palju oli ka tudengeid, kes akadeemilise testiga kohe arvutitehnikasse vastu võeti,” lausus ta.


Kasemägi kinnitas, et konflikti informaatika erialaga ei ole, sest on tavapärane, et üliõpilased eriala vahetavad. “Küsimus on lihtsalt mahtudes: kui paljud arvutitehnikast lähevad infotehnoloogiasse ja vastupidi,” rääkis ta.


Mullused üleminekud olid sellised: arvutitehnikast informaatikasse läks kümme tudengit ja vastupid vahetas eriala vaiks üks tudeng. Praeguseks on arvutitehnikast informaatikasse üle läinud neli tudengit ning informaatikast arvutitehnikasse on läinud kaks.


Katre-Liis Võhma ja Maria-Johanna Vompa


1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page