top of page
  • 4nnasarapuu

Politsei peab lähisuhtevägivallas lööjat vahepeal süütuks

Pärnu Naiste Tugikeskus leiab, et Eesti politsei ei reageeri osadele lähisuhtevägivalla (LSV) juhtumitele piisava tõsidusega ja taasohvristab ohvreid – see teeb keskuse töö keeruliseks.


Pärnu Naiste Tugikeskuse juhatuse liige Margo Orupõllu sõnul on politsei tegelemine LSV juhtumitega viimase kahe aastaga kehvemaks muutunud, mistõttu saadab ta tugikeskusest vähem ohvreid politseisse. Orupõllu hinnangul esineb nende tugikeskuse külastajate näitel politseis 98% juhtudel ohvri taasohvristamist.


Lähisuhtevägivalla ohver Kristiina elas paar korda läbi olukorda, kus ema kutsus vägivaldsele isale politsei. Politsei viis isa ära, ent poole tunni pärast oli ta kodus tagasi. “Nii palju kui mäletan, oli olukord kodus selline, et ema oli juba peksa saanud – miks ta poole tunni pärast siis kodus on? Seda olukorda oleks pidanud kuidagi tõsisemalt hindama,” selgitas Kristiina.

Lähisuhtevägivalla ohver Merike Pedaste on kogenud politsei poolt suhtumist, et juhtunu süü ja vastutus on mõlemal osapoolel. “Kui mu laps jäi haigeks, tuli isa politseiga ukse taha, et last enda juurde viia. Politsei põhiline suhtumine oli, et miks te asju omavahel ära ei lahenda,” ütles ta. Ühtlasi ei alustanud politsei menetlust seoses Pedaste füüsilise vägivalla kogemusega.

Margo Orupõllu sõnul paneb politsei ohvreid enda juhtumi tõsiduses kahtlema. “Ikka öeldakse, et tangot tantsitakse kahekesi, aga millegipärast jõuame lähenemiskeeluni,” lausus ta.


Põhja-Prefektuuri politseikapteni Kristel-Liis Kaunismaa sõnul on politseinike esmane ülesanne otsene vägivald koheselt peatada. “Peale seda hindavad politseinikud, kas konflikt võib jätkuda või mitte, kas abivajajale on vaja kutsuda kiirabi ning kui peres on lapsed, kas neil on seal turvaline või tuleb neile leida teine ööbimispaik,” lausus ta.


Kaunismaa rääkis, et politsei on teinud rohkelt samme, et taasohvristamist ei juhtuks. “Tegime inimesele menetlusprotsessi võimalikult mugavaks, kus püüame vältida kannatanu korduvat ülekuulamist, et ta ei peaks uuesti seda olukorda nii-öelda läbi elama,” ütles ta. Politseinikud saavad igal aastal täiendõpet, kuidas vägivallatsejat ja kannatanut ära tunda ning parimal viisil olukorda lahendada. “Mõistagi oleks LSV koolitusi rohkem vaja ja seda kindlasti teeme,” ütles Kaunismaa.


Margo Orupõld on teinud politseitöötajatele LSV teemalisi koolitusi, kuid tema sõnul ei näita politsei välja tõelist huvi, et teemat sügavalt õppida. “Nad ei tahagi aru saada, miks ohver ei usalda või ütleb ainult natukene. Reaalset huvi koolituse vastu ei ole, hakkavad koolitusel nihelema, et saaks juba päris tööle,” rääkis ta. Orupõld on samuti käinud politseis ohvritega kaasas tunnistusi andmas. “Olen tunnistajana istunud üle politseilaua ja mul polnud seal mugav. Mõtlesin, et mismoodi need naised siin vastu peavad,” sõnas ta.


Anna Sarapuu

1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page