top of page
  • johannavompa

KAPO loodab, et meeleavaldus Palestiina toetuseks tuleb rahulik

Ehkki KAPOle teeb muret kasvav islamikogukond Eestis, ei keela nad ära sel pühapäeval toimuvat protesti Palestiina toetuseks. Korraldaja sõnul pole KAPO murel alust.


Sel pühapäeval peetakse Tallinna Vabaduse väljakul meeleavaldus Palestiina toetuseks. See on esimene protest alates tänavu aasta oktoobris alguse saanud Hamasi-Iisraeli sõjast. Meeleavaldusele tulevad kokku nii Eestis elavad moslemid kui ka ilmalikud eestlased.


Kaitsepolitsei ütles kevadel, et neile tekitab muret Eestis kasvav islamikogukond. KAPO büroo juhi Harrys Puusepa sõnul on üks põhjus see, et islamistliku terrorismiga seostatavatest riikidest ehk riskiriikidest tulnud inimeste puhul on keeruline veenduda, kas nad on ohuks riigi julgeolekule või mitte. “Küsimus pole selles, mis usku keegi on, peame tagama Eesti julgeoleku,” lausus Puusepp. Küll aga pole tema sõnul praegu alust arvata, et meeleavaldus eskaleerub.


Inimõiguste aktivisti ja meeleavalduse korraldaja Anrike Pieli sõnul pole põhjust karta, et moslemid kujutavad ohtu julgeolekule. “Mina oleksin pigem mures sellepärast, et valgete ülemvõimu pooldajaid Eestis nii palju on,” sõnas ta.


Pieli sõnul on pühapäeval toimuva meeleavalduse eesmärk seista inimlikkuse eest. “Tahame inimesi harida ja panna relvakonflikt perspektiivi,” rääkis ta. Piel lisas, et see sõda pole kahe võrdse riigi vahel, sest Iisraelil on võimsad relvad, kuid palestiinlastel pelgalt kivikamakad. Ta ütles, et meeleavaldusel jagatakse ka infograafikuid ja flaiereid, kus on kirjas tapetud laste nimed. “Inimesed peavad mõistma, et süütud tsiviilelanikud surevad,” lausus ta.


Kuigi KAPO ega Politsei- ja piirivalveamet (PPA) meeleavaldust ära ei keela, peab nende hinnangul korraldaja tagama, et keegi vägivaldselt meelt ei avaldaks ning Hamasi ei toetaks. Põhja prefektuuri operatiivbüroo juht Vaiko Vaher rääkis, et Eesti Vabariigis on meelsuse avaldamine põhiseaduslik õigus. Samas ütles ta, et selle sõja kontekstis on keelatud avaldada toetust Hamasile või seda õigustada. Tema sõnul on seda ka korraldajale selgitatud. “Sõjaohvrite toetamise katte all ei tohi me lubada olukorda, kus toetust avaldatakse terrorismile,” ütles Vaher.


Pieli sõnul ei ole meeleavalduse eesmärk olla vaenulik või avaldada toetust Hamasile. “Eestis olevate moslemitele on meeleavaldus eriti isiklik, nad leinavad. Ei ole tõenäoline, et nemad vägivaldseks muutuvad,” lausus ta. Piel lisas, et Eestis elavad moslemid on alalhoidlikud, kuid murelikuks teevad hoopis provokaatorid. “Kujutan juba ette, kuidas Palestiina vastased või niisama kurjad inimesed sinna provotseerima tulevad, kuid kahjuks pean sellega arvestama,” ütles ta.


Vaiko Vaher rääkis, et tänase seisuga on PPAs registreeritud üks juhtum, kus Eestis elav välismaalane jagas enda Facebooki lehel postitusi, millega avaldas toetust Hamasi terrorirünnakule. Lisaks tuvastati järelkontrolli käigus neli e-residenti, kelle staatus lõpetati samuti terroriorganisatsiooni toetamise tõttu.


Anrike Piel lausus, et see protest ei jää viimaseks. “Plaanis on minna ka Välisministeeriumi ette, sest nemad peavad meie häält kõige rohkem kuulma,” ütles ta.



Maria-Johanna Vompa

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page