top of page
  • johannavompa

Kainete autojuhtide rühmades puudub kontroll

Kainete autojuhtide Facebooki rühmades pole tihtipeale kannatajateks mitte teenuse soovijad, vaid teenust osutavad autojuhid, kuid nende sõnul peavad nad ise negatiivsete tagajärgedega tegelema.


Kainete autojuhtide rühmad Facebookis on mõeldud inimestele, kes öösel purjuspäi Tartu maakonnas transporti soovivad. Kainele juht ütleb hinna ning kui see sobib tellijale, kutsub ta juhi järele.


Ühe sellise Facebooki rühma administraatori Tauno Markovskise sõnul on peamine probleem see, et inimesed ei maksa kaine autojuhi teenuse eest. “Kui võlgnik lihtsalt ignoreerib ja võlga ei tasu, läheb tema nimi avalikuks, hoiatamaks teisi ja säästmaks juhtide aega,” rääkis ta. Küll aga eemaldatakse Markovski sõnul nimi, kui võlg on tasutud.


Taksojuht Galina Raudsepp, kes osutab ka kaine autojuhi teenust, rääkis, et temale on maksmata jätnud ligi viis inimest. “Tavaliselt öeldakse, et praegu raha ei ole ning siis tulevad vaid lubadused, kuniks saadetakse pikalt,” ütles ta.


Raudsepa sõnul polegi võimalik kuhugi pöörduda ning selliste juhtumite ennetamiseks sõidutab ta vaid püsikliente. Kuigi Raudsepal on olnud negatiivseid kogemusi, tunneb ta, et kainete autojuhtide teenust on vaja. “Kainekad püsivadki seepärast, et sa tead, kes sulle järele tuleb ja see on turvaline, kui sõidutad oma püsikliente,” rääkis ta.


PPA veebikonstaabel Elerin Tetsmann nõustus, et kainete autojuhtide teenus on vajalik, sest nii saavad pidulised turvaliselt koju ja välditakse teedel purjus juhte. “Küll aga peaksid nii kliendid kui juhid paika panema oma väärtushinnangud ja kaaluma riske,” ütles ta. Tetsmann lisas, et ka politsei ei saa sellised rühmi põhjalikult kontrollida.


Markovskis nentis, et ka lehekülje haldajal ei ole võimalik kontrollida kõike, mis rühmast väljaspool toimub. Tema sõnul on süsteem üles ehitatud usaldusele ja isiklikule vastutusele, kuid kinnitab, et aitab alati liikmetel erinevaid probleeme lahendada. “Kui mulle kirjutatakse ja süüdistustel on alust, viskan valesti käituja grupist välja,” ütles Markovski.


Lisaks maksmata jätmisele on taksojuhi sõnul ette tulnud ka ahistamisi. Taksojuht tunnistab, et ka teda on kliendid ebasobivalt puudutanud. “Siis olengi jätnud auto keset teed seisma ja kui ikka tagasi pole tõmmanud, olen võtnud kratist kinni ja autost välja tõmmanud,” rääkis ta. Raudsepa sõnul pole taksojuhi amet igaühele ja eeldab paksu nahka.


Markovski nentis, et ahistamissüüdistusi on esitanud ka kliendid. “Oli üks tegelane, kelle kohta kuulsin viielt erinevalt naiselt ja nüüdseks on ta meie grupist eemaldatud,” ütles ta. Sellises olukorras soovitab Markovski aga politseisse pöörduda, sest tema midagi rohkemat peale grupist eemaldamise teha ei saa.


Veebikonstaabli Elerin Tetsmanni sõnul tuleb juhul, kui inimene tunneb end ebaturvaliselt, helistada esimesel võimalusel politseisse. Ta nentis, et politseinikuna ei soovita tema võõraid inimesi endale järele kutsuda või nendega koos sõita. “Purjus inimene ei adu alati, mis tema ümber toimub,” ütles ta.



Maria-Johanna Vompa


3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page