top of page
  • Writer's pictureaniiratak

ARVAMUS: Kas jäähoki MM on vaid rikaste lõbu?


Nokia Areena Soomes enne Soome-Prantsusmaa mängu. Allikas: IIHF


Mais toimuvad Eesti naaberriikides Lätis ja Soomes jäähoki maailmameistrivõistlused. Kõrgel tasemel mänge varjutab aga nukker tõsiasi.


Nimelt on paljud hokifännid kurtnud, et mängude piletihinnad on uskumatult kõrged, mistõttu pääsevad areenile kaasa elama vaid ettevõtete esindajad ja rikkad. Minu hinnangul ei ole see õige ei fännide, mängijate kui ka tegelikult korraldajate suhtes, sest praegune olukord toob mängude taset alla.


Loomulikult on mõju fännidele korralik. Usun, et paljud teisedki eestlased mõtlesid turniiri eel mänge vaatama minna, sest kõrgklassi hoki tuleb põhimõtteliselt koju kätte. Küll aga oli minu ja paljude teiste pettumus suur, kui mulle vaatasid otsa kolmekohalised piletihinnad.


Selle juures tekib küsimus, kas sport on privileeg või peaks siiski kõigile kättesaadav olema?

Mängijatele on loomulikult löök suur, sest koduväljakul mängimisest pole kasu, kui pealtvaatajad on hokivõõrad ning ei ela meeskonnale kaasa. Seepärast on ka mängijatele ja seekaudu mängu kvaliteedile oluline, et fännid oleksid saalis ning neid oleks võimalikult palju. Nii saavad mängijad vajaliku toe, et endast maksimum välja pigistada ning see jääle jätta.


Korraldajate huvides on loomulikult see, et mänge jälgitaks ning mängudel oleks hea atmosfäär. Kahjuks on kallid piletihinnad tekitanud olukorra, kus nii mõnedki hokifännid on otsustanud võistlusele selja keerata ning ei jälgi mänge isegi tele-ekraani vahendusel. Samuti on mängudel näha, et atmosfäär võiks olla parem, kui saalis oleks rohkem fänne, kes häälekalt kaasa elavad.


Minu hinnangul kaotab sellest ka hoki ja hokimängude tase. Tõsi, paljusid tippmängijaid sel turniiril ei osale: Kanada sõitis turniirile oma kolmanda koosseisuga – see ei tähenda aga suurele hokiriigile ilmtingimata põrumist, sest häid mängijaid on seal mitme koondise jagu. Siiski on turniiri hokiaasta tipphetk ning paberilt vaadates peaks jääl nägema jäähoki kõrgeimat taset maailmas. Kui aga turniiri varjutab fännide pahameel, siis on minul raske uskuda, et see ei mõjuta ka meeskondi endid.


Kas tõesti on raha korraldajatele nii oluline, et piletihinna peab taevakõrgustesse viima?

Sport peaks olema kõigile. Sport ei tohiks olla privileeg. Eriti tänapäeval, mil on sponsorluse kaudu võimalik rahastust suurendada. Rahvusvahelised spordi suurüritused ei peaks olema koht, kus korraldajad suurt kasumit teenivad.


Loodetavasti on tulevik helgem ning meil on võimalik näha fännidest tulvil saale, unustamatut atmosfääri ning loomulikult mängijate karjääri tipphetki jääl.


Videos on näha käputäis Saksamaa koondise fänne, tähistamas oma meeskonna võitu.






16 views0 comments
bottom of page