top of page
  • Writer's pictureCoco Rõõmusaar

ARVUSTUS: Selle õige Tuhkatriinu otsingud teknobiitide saatel




Allikas: Freepik


Hiljuti René Reinumägi ja Karl Laumetsa loodud teatriühing MUDI debüteeris kuu alguses etendusega “Tuhkatriinumäng”. Juba enne esietendust kihas sotsiaalmeedia platvorm Twitter, sest värske teatriühingu avalavastuse piletihind kõrgus 90 euroni. Krõbedad piletihinnad publikut ei hirmutanud, sest Viimsi Artiumi 90-euroste istekohad olid pea kõik täidetud.

1960.aastate lõpul kirjutas Paul-Eerik Rummo näidendi, mis jutustab sellest, kuidas muinasjutust tuttav Prints hakkab kõhklema, kas võttis endaga lossi elama õige Tuhkatriinu. Üheksa aastat pärast abiellumist naaseb Prints võõrasema Perenaine majja ühes kristallkingaga, et leida oma õige naine.


Jaak Allik eelmine nädal meenutas, kuidas 1968. aasta Evald Hermaküla lavastatud “Tuhkatriinumäng” pärast kontrolletendust keelustati. Ametlikuks põhjuseks toodi, et Vanemuise teater unustas taotluse esitada, et lavastus mängukavva võtta. Allik kirjeldas, kuidas kõrvutas omal ajal Rummo eksistentsiaalsest draamast võõrasema tegelast keskkomiteega, kes kõiki niite tõmbas ja alluvaile šifreeritud korraldusi jagas.


Kui 1968. aasta oktoobrikuu üliõpilaspäevadel marssisid tudengid tõrvikurongkäigus ja skandeerisid “Tuhkatriinu!” ning nõudsid mõtte- ja loomisvabadust, siis omaette küsimus on, et miks tuua see välja avalavastusena uues teatriühingus tänapäeval. Kas võõrasema kui marionettide sikutaja ja agentide läkitajana on tuttav meile ka praegusel ajal?

Kevadisi teatrite mängukavasid vaadates märkasin Laumetsa Ja Reinumäe lavastatud “Tuhkatriinumängu” esmalt oma trupi tõttu, kuhu kuuluvad Eesti filmiklassikast tuttavad Pääru Oja, Mirtel Pohla, Ester Kuntu ja Elmo Nüganen.


Näitlejamängu poolest jäid eriliselt silma Perenaist kehastanud Epp Eespäev ja Peremehe rollis Elmo Nüganen. Eespäev kõiki trumpe peos hoidva Perenaisena tuli lavale alles eelviimases pildis. Ratastooli ja vähese liikumisega mõjus ta jõuliselt ning veidi hirmutavalt. Nüganeni Peremees oli esimese vaatuse ajal purjakil ning teise vaatuse ajal terav kui nuga. Võibolla pole ammu lavale saanud, aga oli näha, et Nüganen nautis mängu. Silmad põlesid peas ja meeletu teatraalsusega edastas teksti. Veidi meenutas Apelsinidest Pantalonet, aga mingi uue varjundiga.


Näitlejatel olid küljes mikrofonid, mis on Eesti teatris pigem harva esinev nähtus. Näha näitlejat laval, ent heli tuleb mujalt, tekitab tugeva neljanda seina ning distantsi etendaja ja publiku vahel.

Kui 1968. aastal lavastatud “Tuhkatriinumäng” oli eriline oma uudsete tehniliste lahenduste nagu tõusev valgussild ja liikuvad tõstukid poolest, siis ega 2023. aasta lavastus palju alla ei jää. Uhke, ent tehniliselt veidi rabe lasershow, mis saalis sähvis, pani end jälgima.


Klubi Hall DJ Artur Lääts oli kogu etenduse vältel laval ning mängis piltide vahetusel kaasaegset sünget teknot. Heli valjudust võiks julgelt juurde keerata, sest rohkem oli kuulda lavameeste sehkendamist kui tumedaid biite. See aitaks ka atmosfääril paremini luua.


Teatriühing MUDI “Tuhkatriinumäng”, lavastajad René Reinumägi ja Karl Laumets, kunstnik on Pille Kose ja kostüümide autor Britta Laumets-Merila. Lavastuses osalevad Pääru Oja, Ester Kuntu, Elmo Nüganen, Piret Krumm, Jaanika Arum, Mirtel Pohla, Epp Eespäev (Tallinna Linnateater) ja muusik Artur Lääts (HALL). Esietendus 1. mail 2023 Viimsi Artiumis.



Autor: Coco Rõõmusaar


17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page