top of page
  • katrinzupsmann9

Ametnike palkadest kasvas eelmisel aastal enim eriteenistujate töötasu


Rahandusministeerium avaldas ametnike eelmise aasta palgatõusud. Allikas: Christian Dubovan/Unsplash


Rahandusministeeriumi andmetel oli ametnike keskmine kogupalk eelmisel aastal 2175 eurot, kasvades ligi 11 protsenti, vahendas BNS.


Kõige suurem palgakasv ehk 14,7% oli eelmisel aastal politsei-, vangla- ja päästeteenistuse ametnikel, tegevväelastel ja teistel avaliku teenistuse eriametnikel. Keskmine kogupalk oli 2180 eurot.


Kohalike omavalitsuste ametnike keskmine kogupalk oli 1996 eurot, kasvades 10,5 protsenti. Riigiametnike keskmine kogupalk 2252 eurot ning kasvas pea 10%.


Allikas: BNS. Joonise autor: Stiine Reintam



Kuigi andmed näitavad avalikus teenistuses mõningast palgatõusu, ei suudeta ministeeriumi sõnul tippspetsialistide palkamisel sageli erasektoriga konkureerida. Üldiselt kasvas ametnike kogupalk 2022. aastal Eesti keskmise palgaga võrreldes sarnases tempos.


Rahandusministri Mart Võrklaeva sõnul ei saa olla avaliku teenistuse palk konkureerival tööturul liider, kuna see tekitaks palgasurvet ja kahjustaks Eesti majanduse arengut. "Samas ei tohi tase tööturust ka maha jääda – meil tuleb ju tagada riigitöö kvaliteet ja professionaalsus,” lausus Võrklaev.


Rahandusminister Võrklaev lisas, et vaadates avaliku teenistuse konkurentsivõimet tööturul, on näha, et erasektor ostab eksperte neilt üle. “Näiteks rahandusministeeriumist liiguvad targad analüütikud ja tippspetsialistid pankadesse ja finantsettevõtetesse,” rääkis Võrklaev, “kuna seal pakutakse ekspertteadmiste eest palju kõrgemat palka.” Võrklaev lisas, et tippspetsialistide ja -juhtide põhipalgad jäävad palgaturust keskmiselt 18 protsenti maha.


Rahandusministeeriumi riigihalduse ja avaliku teenistuse osakonna juhataja Ülle Haraki sõnul on ametnike palgad olnud ajast-aega vastuoluline teema. "Ühest küljest on justkui avalik ootus, et ametnikke vähendataks ja neile ei makstaks maksumaksja raha eest väga kõrget palka. Teisalt on ootus, et riik toimiks hästi, teenused oleksid kättesaadavad ja teenusepakkujad professionaalid," rääkis Haraki.


Lähiaastatel prognoositakse avalikus teenistuses palgakasvu aeglustumist.


Autor: Kätrin Zupsmann



10 views0 comments
bottom of page